```

Zelf Whisky stoken, Een Prima recept voor een goede zelfgestookte Whisky, whisky stoken is niet zo moeilijk als het lijkt. aangeboden door Stookwinkel.nl

Ik beschrijf hier onder stap voor stap hoe je zelf een Whisy Mash kunt maken en stoken met ECHTE MOUT. Je kunt het ook eenvoudiger aanpakken door een pakket te kopen. Dat scheelt wat werk en je kunt dus snel aan de slag.

Wil je echt helemaal zelf je whisky gaan maken? Lees dan zeker verder!

Een goed basis recept om zelf Whisky te maken.

Je hebt in ieder geval een vergistingsvat nodig om je mash die je straks gaat maken te kunnen vergisten.

En natuurlijk een distilleerketel om de alcohol die in de mash is ontstaan er uit te distilleren.

We beginnen met een klassieke methode.

Je koopt 5 kilo mout. Dit kan pilsmout/brouwmout zijn om bier van te maken, maar je kunt ook speciale whisymout kopen. Whiskymout koop je vaak “peated”dat betekent dat de mout gerookt is in turfrook. De “peated”sterkte wordt uitgedrukt in PPM (Phenol Parts per Million). Waarbij bij 5 PPM vrijwel geen rooksmaak wordt waargenomen en bij 50 PPM extreem veel rooksmaak wordt waargenomen.

Een beginner zal meestal tussen de 10 en 20 PPM mout kiezen. Je kunt de moutsoorten ook mengen om voor jou op de juiste smaak uit te komen. Dit mengen, ook wel blenden genoemd kun je pas doen als je een paar keer zelf gestookt hebt. Dan weet je vanzelf of je een beetje meer of minder PPM in je mout wilt gebruiken.

De 5 kilo mout moet je nu eerst schroten.

Bij de officiele methodes gebruik je een schrootmolen. Dit zorgt ervoor dat de kafjes van de moutkorrel gebroken worden zodat het zetmeel in de moutkorrel er uit kan. Dit zetmeel wordt door de enzymen straks omgezet in vergistbare suikers.

Wanneer u thuis Whisky maakt mag de mout ook gewoon in de blender. Het is niet erg als het wat fijner is gemalen. Het nadeel volgens de fanatieke stokers is dat je dan de kafjes niet meer uit de mash kunt filteren. Dit is niet waar, alle kafjes zakken straks na het gisten naar de bodem en gaan we scheiden van de uiteindelijke moutwijn. Dus niets om je druk over te maken.

Let op! Onderstaande methode is volgens veel Whiskymakers fout omdat zij zeggen dat de enzymen zo geen kans krijgen het zetmeel om te zetten in suiker. Dit is niet juist. Bij onze methode blijft alles uit de moutkorrel gedurende het hele gistingsproces in de emmer. De enzymen hebben dus tijd zat. Ook in de whiskygist zijn nog extra enzymen toegevoegd. Natuurlijk bestaan er meerdere methodes die beter zijn, maar met deze methode is niets mis.

Wil je het direct professioneel aanpakken? Lees dan verder op www.stookforum.nl

Verwarm 15 liter water in een grote pan. Dit water mag niet koken! Zorg er wel voor dat het tussen de 55 en 70 graden is. Dit zorgt ervoor dat de enzymen uit de moutkorrel het zetmeel gaan omzetten in vergistbare suikers.

Roer de geschrote of gemalen mout met een pollepel goed door zodat er geen klontjes meer aanwezig zijn. Houd alles gedurende een uur rond de 60 graden. Laat alles afkoelen tot onder de 30 graden. Als je nu een theelepeltje van het mengsel proeft zal je merken dat het mierzoet is. Als dat zo is dan heb je het goed gedaan. Het zetmeel uit de moutkorrel is nu omgezet in vergistbare suiker, en juist die suiker hebben we nodig om te kunnen vergisten. Op het forum kun je ook nog lezen over de zetmeeltest, dan kun je controleren of al het zetmeel is omgezet in vergistbare suiker!Als het mengsel tot onder de 30 graden is afgekoeld dan mag u het zakje Whisky gist erbij doen. De gist strooit u bovenop het mengsel. Niet roeren! Eerst een kwartiertje de gist laten hydrateren. Na een kwartier ziet u dat de gist al langzaam tot leven komt en een grote vlek bovenop het mengsel aan het vormen is. Nu mag u het mengsel rustig doorroeren.

Deksel er op, waterslot plaatsen, niks meer aan doen. Zeker niet tussentijds roeren! De rest gaat nu vanzelf Na een paar dagen stevige gisting zal u zien dat het waterslot langzaam aan tot stilstand komt. Na ruim 1 week is het gistingsproces klaar en bent u klaar om te stoken.

U kunt de vloeistof, die nu een stookwijn is geworden met een speciaal hevelslangetje overhevelen in uw stookketel. Zorg ervoor dat de laag met dode gistcellen die op de bodem van de emmer ligt niet meekomt. Behalve dode gistcellen liggen hier ook de restanten van de moutkorrel, die dus niet perse voor het vergisten er uit gefilterd hoeven te worden.

Whisky stookt u minimaal 2 keer, dit mag voor een excellent resultaat ook 3 keer zijn.

We beginnen met een striprun. Bij de striprun stoken we alles snel af. We gooien GEEN voor en naloop weg, we bewaren alles net zo lang tot ALLE alcohol uit de mash is gestookt.

Het resultaat is een ruwe stook van niet veel meer dan 20 a 30% acohol. Doordat er ook voor en naloop is meegestookt is er veel smaak van de mout meegekomen in het mengsel.

Doe alles terug in de ketel en stook nu zachtjes af. Gooi de voor en naloop weg. Om de voor en naloop te kunnen scheiden maken we “Cuts” Dat hakken of knippen betekent. Je zet een rijtje borrelglaasjes neer en je vangt tijdens het stookproces borrelglaasje voor borrelglaasje op.

Glaasje 1 zal naar spiritus ruiken, glaasje 2 zal al wat beter ruiken maar nog een beetje scherp aan de tong, glaasje 3 zal lekker ruiken en smaakt een beetje zoetig aan de tong, dat is precies wat je wilt hebben. Dan weet je ook vrijwel zeker dat je nu bent aangekomen bij het hart. Het aantal glaasjes dat je moet proeven staat natuurlijk niet vast. Dat zal bij iedereen anders zijn. Maar proeven en ruiken is de beste methode.

Gooi de glaasjes die naar spiritus ruiken weg of spaar ze op in een fles, de voorloop bevat vluchtigere alcoholen die eerder verdampen dan de Ethanol die je graag wilt hebben. Deze kunnen giftig zijn bij grote consumptie, maar het is vooral niet lekker. Plaats dus een waarschuwing op de fles dat deze niet voor consumptie bedoeld is. Je kun het eventueel nog gebruiken om kwasten in te reinigen, de BBQ mee aan te steken of om de ramen mee te zemen. 

De naloop ontdek je ook door te proeven en te ruiken. Maar ook als de alcohol die uit de ketel komt lager is dan 20% dan mag je gewoon stoppen. Dit kun je het beste meten met een refractometer. Als je een refractometer gebruikt heb je maar 1 druppel nodig om het alcoholpercentage te bepalen.

Een refractometer:

Wil je 3 x stoken? Gooi dan pas bij de 3e stookronde de voor en naloop weg.

Alles wat je nu over hebt is je toekomstige whisky. Dit kan behoorlijk sterk zijn. Een alcoholpencentage van 60% a 70% is normaal.

Laat rijpen op een houtje vaatje voor minimaal 3 jaar en 1 dag om het echte Whisky te mogen noemen. Of gebruik houtsnippers om een beetje vals te spelen. Het levert een goede whisky op en duurt maar een paar weken. Als het lang genoeg gerijpt heeft kun je het met water verdunnen tot een drinksterkte van rond de 40% alcohol.

Laat het na het verdunnen nog een tijdje liggen, dit noemen wij het huwen. De alcohol gaat een huwelijk aan met het water. Officieel duurt dit weer maanden maar met een paar dagen is het ook al erg lekker hoor!

Geniet nu van een heerlijk glas echte zelfgemaakte Whisky!

Heb je nog meer vragen? Vast wel! Meld je aan op www.stookforum.nl en praat er over!

Stookwinkel – Brouwen en Distilleren | ©2024 | Design & Realisatie door Webheads BV