```

Wat voor distilleerketel heb ik nodig?

Met wat voor distilleerketel kan ik het beste beginnen? Deze vraag zal iedereen zichzelf stellen wanneer hij of zij begint met deze fantastische hobby. Veel mensen willen meteen met een groot formaat beginnen. In de praktijk zijn deze grote distilleerketels niet voor iedereen handig.

In deze beschrijving hebben wij het vooral over de koperen distilleerketels. Welke gebruikt worden voor het verstoken van vergist fruit, whisky of wodka mash etc… wilt u schone alcohol maken om likeuren te bereiden dan heeft u een T500 nodig. Een electrische ketel die alleen maar schone alcohol kan produceren. Klik hier voor alle T500 producten.

Onderstaande informatie gaat dus over de koperen distilleerketels van Stookwinkel.

Bedenk dat je met een distilleerketel van 25 liter inhoud niet gemakkelijk van een flesje zuur geworden wijn een borreltje kunt maken. Denk dus goed na over je keuze. Een grote hoeveelheid kan ook in 2 of 3 keer worden gestookt. Dat kost wat meer tijd maar het is toch hobby?

Wanneer is een groot formaat wel handig? Als u bijvoorbeeld beschikt over een boomgaard en jaarlijks veel meer fruit heeft dan u kunt opmaken, dan is het handig om deel te vergisten tot wijn en daar weer een deel van te verstoken. Bij heel grote hoeveelheden is een grote ketel natuurlijk wel veel makkelijker.

Wist u dat er ook volkstuinverenigingen zijn die een grote ketel aanschaffen voor gezamenlijk gebruik? Zo wordt de ketel gebruikt waarvoor hij bedoeld is! Probeer uiteraard wel te voldoen aan de regels en registreer de ketel! Dit is uw eigen verantwoordelijkheid.

Ik wil helemaal geen alcohol distilleren, ik wil essentiële oliën uit planten en bloemen destilleren!

Dat kan natuurlijk! Kiest u in dat geval altijd voor een ketel met een hoge kolom. In deze kolom zit een korf die u kunt vullen met plantaardig materiaal om olie uit te winnen. Zonder hoge kolom gaat dit niet. Klik hier om te lezen hoe u olie distilleert! http://nl.wikihow.com/Etherische-olie-maken

Bedenk overigens wel dat u ook voor een ketel met hoge kolom een vergunning behoort aan te vragen omdat u er wel alcohol mee kunt stoken! Zelfs als u hem niet gebruikt voor alcohol heeft u de plicht het even door te geven aan de Douane. Meer informatie bij onze algemene voorwaarden.

Met of zonder geïntegreerde thermometer?

In de meeste stookketels die Stookwinkel verkoopt is reeds een thermometer ingebouwd. Een thermometer is verder niet heel belangrijk tijdens het stoken van alcohol. Lees hier onder waarom:

De thermometer meet de temperatuur van de damp in de helm. Als u nu een stookwijn heeft van 10% alcohol die u wilt stoken dan zal de temperatuur op de thermometer veel hoger zijn dan wanneer u een 2e stook uitvoert waarbij u al begint met een vloeistof van 40%. De alcohol vervliegt dan immers veel eerder.

Ook in het geval u een 2e stook uitvoert zal na verloop van tijd het alcoholpercentage in de ketel dalen en de temperatuur sterk oplopen tot boven de 90c. Het is dus onzin dat u uw ketel op bijvoorbeeld 78c moet houden. Als u dat doet dan houdt u bijzonder weinig eindproduct over!

Menig ervaren stoker kijkt na verloop van tijd niet meer naar de thermometer. U leert u zelf na verloop van tijd steeds meer op uw gevoel (geur en smaak) de voor en naloop te herkennen.

Tip: Vang tijdens het destilleren het distillaat op  in verschillende potjes met dezelfde inhoud. Zet ze op een rijtje in de goede volgorde. Dit noemen we cuts. Op deze manier kunt u precies proeven wat voorloop, hart en naloop is. Deze methode is veel betrouwbaarder dan een thermometer.

Er zijn verschillende kwaliteiten ketels te koop op internet.

De Alambiek is afkomstig uit Portugal en Sapnje. Er zijn verschillende fabrikanten. De ketels lijken sterk op elkaar en functioneren allemaal op dezelfde wijze. Er zijn echter een paar verschillen die voor u belangrijk kunnen zijn.

De E-bay handelaren (Coppermasters en Copper alembic bijvoorbeeld)  maken gebruik van koper dat wel tot 3x dunner is dan de kwaliteit die wij verkopen. Let hier op wanneer u elders een ketel aanschaft.

Ook maken de E-Bay handelaren geen gebruik van gasdichte schroefkoppelingen maar van een insteek mof.

De ketel ziet er dan “bijna” het zelfde uit, heeft u de ketel nodig voor decoratie, dan is het geen probleem. Gaat u hem gebruiken waar hij voor bedoeld is? Blijf dan ver bij de E-bay kwaliteit vandaan.

Bij bovenstaande ketels is lekkage schering en inslag, retour sturen en wachten op reparatie is het vaak niet eens waard.

Al zien ze er op het eerste gezicht hetzelfde uit, met een distilleerketel van stookwinkel.nl weet u zeker dat u degelijke kwaliteit in handen heeft.

Mocht er wat mis zijn met een bij ons gekochte distilleerketel dan is een onderdeel zo omgeruild en hoeft u geen buitenlandse verzendkosten te maken.

blank

Onze ketels zijn ook voorzien van een serienummer. Dit nummer heeft u nodig bij de aanvraag van de “vergunning voor het voorhanden hebben van een distilleerapparaat”

Pas op voor Chinese distilleerketels!

Pas ook op voor ketels uit China. Deze ketels zien er soms professioneel uit met prachtige foto’s in RVS. Dit RVS blijkt in de praktijk aluminium te zijn met een laagje. alcohol en aluminium gaan niet samen. Distilleren doe je in een koperen ketel!

Onderstaande foto is dus absolute troep, begin er niet aan!

Stookwinkel – Brouwen en Distilleren | ©2024 | Design & Realisatie door Webheads BV