```
Alcohol stoken, iedereen heeft er wel eens aan gedacht maar denk je dat het teveel gedoe is en laat je je daardoor weerhouden? Het is juist ongelofelijk eenvoudig. en als je eenmaal weet hoe het moet heb je er een geweldige nieuwe hobby bij waar je vrienden jaloers op zullen zijn!
Whisky, Wodka, Eau de Vie, Cognac, Slivovitch, Palinka, Absinth en ga zo maar door… U kunt nu zelf uw favoriete drankje maken.
Dat je zelf wijn en bier thuis kunt maken weten de meeste mensen wel. Maar wist je dat voor het maken van bier veel meer kennis en kundigheid nodig is dan om zelf uw eigen sterke drank te maken?
Voor de basis heeft u slechts een paar artikelen nodig die u de rest van uw leven nooit meer hoeft aan te schaffen.
Wanneer u in het bezit bent van een gistingsemmer kunt u al snel aan de slag. Neem 8 kilo suiker en los dit op in 10 liter kokend water. Dit vult u vervolgens aan tot een totaal van 25 liter. Dit aanvullen doet u gewoon met koud water uit de kraan. Als de temperatuur onder de 30 graden celcius is voegt u een zakje turbogist toe.
Dit mengsel gaat gisten. Dat betekent dat de suiker door de gist wordt opgegeten en wordt omgezet in koolzuurgas en alcohol. Het koolzuurgas ontsnapt door het waterslot.
25 liter in een 32 liter vat is aan te raden. Zo houd je nog wat ruimte over voor het geval het mengsel gaat schuimen. Anders komt het door het waterslot naar buiten!
Na ongeveer een week merk je dat er geen bubbeltjes koolzuurgas meer door het waterslot ontsnappen. Dan is het mengsel uitgegist. Het mengsel bevat nu ongveer 20% alcohol. dit kan, afhankelijk van de gekozen gistsoort iets hoger of iets lager uitvallen.
Op de bodem van het vergistingsvat (ook wel fementatievat genoemd) is inmiddels een flinke laag dode gistcellen gevormd. Deze wil je niet in je eindroduct tegenkomen. Met een hevelslangetje kun je nu de alcoholhoudende vloeistof overhevelen naar de distilleerketel. Je zet de pan, ook wel pot of boiler genoemd op een lager punt. De kant van het slangetje met de droesemkop hang je in het mengsel en je zuigt even aan de andere kant van het slangetje. Doormiddel van de wet van de comunicerende vaten loopt het mengsen nu eenvoudig naar de pot van de distilleerketel zonder dat de laag dode gistcellen meekomt.
Wanneer de pot voor ongveer 75 a 80% is gevuld met het mengsel (hierna stookwijn genoemd) kun je de distilleerketel gaan verwarmen.
Nu komen we echt toe aan het stookproces.
De ketel bestaat uit 4 delen.
De boiler, helm, de buis en de koeler.
Zorg dat de helm goed vast in de boiler zit. Sluit de buis stevig aan middels de schroefkoppelingen en monteer de andere zijde met de schroefkoppeling stevig op de koeler.
De koeler heeft koelwater nodig. Zorg met bijvoorbeeld een tuinslang voor een rustige doorloop van koel water. Het koele water laat je altijd aan de onderkant van de koeler naar binnen stromen. Aan de bovenkant van de koeler monteer je een stukje tuinslag om het warme/lauwe water weer af te voeren naar de gootsteen of een emmer waar je het weer opvangt voor later gebruik. je hebt echt maar heel weinig doorstroming nodig.
Bij de methode zoals hierboven beschreven heb je geen last van slechte acohol (methanol) Bij een pure water en suiker vergisting hoef je geen voorloop weg te gooien. Je kunt dus alles opvangen wat je stookt.
Je hebt nu schone alcohol gemaakt waarmee je bijvoorbeeld heerlijke likeuren kunt maken.
Wil je Whisky, wodka of andere dranken stoken? neem dan eens een kijkje op ons Stookforum!